Het laatste nieuws

De (Puppy)Zonnetjes: ISLAY & FRED

De (Puppy)Zonnetjes: ISLAY & FRED

Op de Facebookactie rond het thema ‘Puppy’s’ kwamen zoveel foto’s van jullie oh zo leuke puppy’s. Dank allemaal voor het delen! Maar ja, dat was natuurlijk lastig kiezen, want heel eerlijk… we wilden ze allemaal ‘In het Zonnetje’ zetten. Deze maand dan ook 2 winnaars die beiden de meeste stemmen kregen:
– Zonnetje ISLAY! Caroline schreef: ‘Kleine Islay, grote Skye’
– Zonnetje FRED!  Maarten schreef: Fred met 8 weken vs Fred met 10 maanden. 
Gefeliciteerd! Ook meedoen aan de foto-acties op Facebook? Like onze Facebookpagina: www.facebook.com/dierenkliniekeva

Info & tips voor een tiptop gebit

Info & tips voor een tiptop gebit

Lotte van der Raad is naast vakkundig dierenarts ook onze specialist tandheelkunde. In februari gaf ze tijdens de ‘Maand van het Gebit’ tips over het gebit op social media. Maar eigenlijk verdient het gebit ook de rest van het jaar aandacht. Gebitsproblemen bij honden en katten komen namelijk veel vaker voor dan je denkt. Lotte zet daarom wat informatie & tips op een rij.

PARODONTITIS
Lotte: “Ruikt het gebit van jouw dier niet zo fris en/of zie je rood tandvlees dat snel gaat bloeden. Mogelijk heeft jouw huisdier last van parodontitis. Dit is een veel voorkomende aandoening bij honden en katten. Het kan voorkomen worden met tandenpoetsen (zie hieronder). Hoe eerder je erbij bent, hoe beter we het kunnen behandelen.

Wat is Parodontitis? Parodontitis begint met een ontsteking van het tandvlees, maar kan uitlopen op het verlies van tanden. Dit hele proces veroorzaakt pijn en is een risico voor de gezondheid van het dier. De bacteriën in het tandplak kruipen tussen de tanden en het tandvlees. Het lichaam van het dier reageert hierop met een afweerreactie, de ontsteking. Maar de bacteriën kunnen zich via de bloedbaan verplaatsen en ziekte van hart, lever en nieren veroorzaken.

Hoe herken je Parodontitis? Een eerste kenmerk is rood en snel bloedend tandvlees. In een later stadium zien we teruggetrokken tandvlees, blootliggende wortels en verlies van tanden.

Hoe kun je Parodontitis voorkomen? Het tandplak ontstaat na 24 uur. Door elke dag de tanden te poetsen kan er voorkomen worden dat er een biofilm (speeksel, bacteriën) ontstaat, die zich gaat vasthechten aan de tanden. Na een tijdje kan tandplak overgaan in tandsteen. Maar tandsteen is niet de boosdoener. Dat is het minder goed zichtbare tandplak. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole of een extra gebitscontrole zullen we u hierover adviseren.

Behandeling? De behandeling hangt af van de fase van de aandoening. Als we er op tijd bij zijn, is een gebitsreiniging voldoende. Daarna kun je het gebit gezond houden door middel van tandenpoetsen. In een later stadium kan het nodig zijn dat we tanden moeten verwijderen. Met behulp van dentale röntgen kunnen we zien of tanden verwijderd moeten worden.

TANDENPOETSEN
Veel mensen weten niet dat ook honden- en kattengebitten elke dag een poetsbeurt kunnen gebruiken. Waarom?
– Frisse adem.
– Voorkomen van gebitsaandoeningen met als gevolg: pijn en verlies tanden.
– Door verspreiding van bacteriën van de tanden naar de bloedbaan kunnen ernstige ziektes ontstaan aan nieren, lever en hart.
– Voorkomen/uitstellen van gebitsbehandelingen.

Poetsadvies:
– Begin het liefst op jonge leeftijd, maar het is nooit te laat om ermee te beginnen.
– Gebruik geen mensentandpasta (ivm fluoride). Gewoon water is goed genoeg.
– Het gaat om de wrijving langs de buitenzijden en de overgang van tand naar tandvlees. De binnenzijde wordt al goed bijgehouden door de tong.
– Je mag na het tandenpoetsen gerust een beloning geven.
Hap-slik-weg kauwsticks zijn geen vervanging voor tandenpoetsen. Deze bevatten veel calorieën. Een wortel is een goed alternatief en zorgt voor lang kauwplezier.

RESORPTIELETSELS
Ook katten kunnen gaatjes hebben, maar dan anders… Gaatjes in de tanden van honden of katten noemen we resorptieletsels. Dit is iets anders dan cariës bij mensen. Door een nog onbekende reden lossen de tanden voor een deel op. Doordat er zenuwen in de tand bloot komen te liggen, is dit een pijnlijke aandoening.

Hoe herken je het? Met het blote oog is deze aandoening in het beginstadium niet altijd goed te herkennen. Wel zou je in deze fase kunnen merken dat een dier moeite krijgt met eten, zich minder goed wast, een algemeen oncomfortabele indruk maakt zonder dat daar een duidelijk verklaring voor is. In een verder stadium zien we roodheid ter hoogte van het tandvlees en soms letterlijk gaatjes in de tanden. Ook kunnen dieren in deze fase plotseling een deel van een tand verliezen.

Hoe kun je het voorkomen? Doordat we de oorzaak van resorptieletsels nog niet weten, is dit moeilijk. Het lijkt deels een genetische oorsprong te hebben. We zien het bijvoorbeeld vaker bij bepaalde rassen. We weten ook dat parodontitis (ontstekingen van het tandvlees ten gevolge van tandplak) een rol spelen in het proces. Daarom kan een goede verzorging van het gebit helpen het proces te vertragen.

Behandeling De behandeling hangt af van de fase en het type van de aandoening. Bij type I resorptieletsels zijn er ontstekingen van het tandvlees en is de kroon van de tand aangetast. Dit is een pijnlijk proces en moet behandeld worden. De enige mogelijke behandeling is het verwijderen van de aangetaste tand. Bij type II resorptieletsels wordt de wortel langzaam aan vervangen door het bot in de kaak. Dit is niet pijnlijk en hoeft niet behandeld te worden. Een combinatie van type I en type II letsels noemen we type III en ook deze tanden moeten behandeld worden door middel van extractie. Met behulp van dentale röntgen kunnen we precies zien welk type resorptieletsel er aanwezig is.

Prognose Het ontstaan van resorptieletsels is een traag proces. Na een behandeling kunnen we dan ook niet zeggen dat een dier volledig genezen is. We blijven een gebit van een dier met resorptieletsels goed in de gaten houden. En het kan zijn dat er op termijn een vervolgbehandeling nodig is.

In het (Liefdes)Zonnetje: LUUK & LEO

In het (Liefdes)Zonnetje: LUUK & LEO

De winnaars van de Valentijn Fotoactie op Facebook zijn: LUUK & LEO. Paulien schreef: “Toen Leo net bij ons kwam wonen, moest Luuk niets van hem hebben en was hij alleen maar aan het blazen. Na ongeveer 3 dagen gaf hij het een beetje op, want volgens mij wist hij dat Leo toch niet wegging. Nu is Leo zijn grote vriend (en ook die van mij).” Gefeliciteerd Luuk & Leo! Dank aan Paulien en iedereen die een liefdevol plaatje heeft gedeeld op onze Facebookpagina: www.facebook.com/dierenkliniekeva

Februari: Maand van het gebit

Februari: Maand van het gebit

Say Cheese! Februari is de ‘Maand van het gebit’. Maak een afspraak voor een GRATIS consult om het gebit van uw hond, kat of konijn na te laten kijken. We bespreken dan hoe het gebit eruit ziet, of er een behandeling nodig is en wat de mogelijkheden en de te verwachten kosten zijn. Behandelingen die daar eventueel uit voortvloeien, worden met 10% korting uitgevoerd. Bel tijdig voor een afspraak van een gratis consult, want er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

In het (Blue Monday) Zonnetje: BROWNY

In het (Blue Monday) Zonnetje: BROWNY

BROWNY is de winnaar van de Facebookactie rond het thema ‘Blue Monday’. Op deze sombere dag in januari werden we helemaal vrolijk van dit leuke plaatje. Yvette schreef op Facebook: “Onze Browny… ligt altijd in de weg, maar zeg nou zelf… word je hier niet toch een beetje blij van?” Nou, dat worden we zeker Yvette. We zetten jouw Browny dan ook heel graag eervol ‘In het Zonnetje’. Gefeliciteerd! Dank weer aan iedereen voor het delen van alle leuke, lieve, luie en grappige foto’s. Daarmee werd ‘Blue Monday’ toch een zonnige dag.

In het (Kerst) Zonnetje: FINN

In het (Kerst) Zonnetje: FINN

De maand december zetten we FINN graag ‘In het (Kerst)Zonnetje’. De foto van deze kerstster is geselecteerd uit alle leuke inzendingen op onze Facebook-oproep voor het delen van kerstfoto’s. Katten in en onder de boom, honden in kerstsfeer en varken Roos zelfs in de (kerst)make-up… We hebben oprecht genoten van al jullie vrolijke, grappige en lieve inzendingen. Maar er kan er maar één de eervolle winnaar zijn. Hoera voor FINN & dank aan Eefje en iedereen voor het delen van alle vrolijke kerstkiekjes!

In het Zonnetje: EVY

In het Zonnetje: EVY

Tijdelijke klantenstop

Tijdelijke klantenstop

In oktober 2019 is de dierenkliniek van dierenarts Lette overgenomen door dierenarts Eva. De praktijk groeide zodanig hard, dat we een klantenstop hebben ingesteld. Nu alles een beetje op z’n plek is gevallen, kunnen we langzaam weer klanten toelaten.

Onze voorkeur gaat uit naar nieuwe klanten met dieren die nog niet bekend zijn bij een andere dierenarts in de buurt. Dus heeft u een nieuwe puppy en/of kitten of bent u onlangs verhuisd naar Alphen aan den Rijn? Neem gerust contact met ons op.

Helaas hebben wij dus nog steeds een gedeeltelijke klantenstop. Dieren die al bekend zijn bij een andere dierenarts in de buurt, vragen we bij hun eigen dierenarts te blijven. Het liefst zouden we natuurlijk voor iedereen plek maken, maar we willen voor elke patiënt genoeg tijd in kunnen blijven plannen om liefdevolle aandacht en de juiste verzorging te geven.

Wij hopen op uw begrip hiervoor. 

Liefs,

Team dierenkliniek Eva